Lelaki Perlu Tahu Penyebab Wanita Cemburu Buta

Wanita dikatakan ramai sebagai mahluk yang bercakap lain di mulut lain juga di hati. Mengaku tak bermasalah, namun sebenarnya dalam hati berkobar api cemburu.

Mungkin ada daripada anda yang ingin tahu apa penyebabnya?

Mempunyai hantu yang menghantui

Halangan terbesar untuk meredakan rasa cemburu adalah selalu mengingati fakta betapa gediknya suami anda terhadap wanita lain. Tetapi juga tak bererti suami mempunyai hubungan yang lebih pada mereka. Mintalah pasangan untuk kembali fokus dan pastikan anda juga benar-benar memberi tumpuan pada dirinya, bukan pada ketakutan anda.

Sering menangkap basah

Komunikasi yang sihat adalah kunci agar hubungan anda dan pasangan akan tetap tenteram tanpa urusan mengenai bekas kekasih. Apabila antara pasangan terbuka untuk sentiasa berbincang mengenai bekas kekasih dan membuat perjanjian, sekurang-kurangnya ini akan memadam rasa cemburu baik dari pihak isteri atau pun suami.

Bersembunyi di sebalik kata mesra

Ramah dan terbuka kepada setiap orang memang dianjurkan. Namun, lain cerita bila seorang suami yang bersembunyi di balik kata ramah. Ini akan memercik api cemburu. Bagaimana tidak, mereka mengatakan hanya ingin ramah pada siapa saja tetapi ada unsur ‘main mata’ dengan wanita lain.

Insecure

Salah satu punca utama iri hati adalah rasa tidak selamat yang tidak menentu pada fikiran bawah sedar. Anda begitu yakin dia akan curang sehingga selalu mengawasi tindak-tanduknya dan akhirnya mengesan anda sangat cemburu. Anda malah kerap melanggar privasi di setiap kesempatan memeriksa telefon bimbitnya, membaca emel-nya, dan lain-lain.

Pengalaman masa lalu 

Kadang-kadang, cemburu bermula dari pengalaman masa lalu. Anda selalu melihat pasangan yang pernah curang dalam hubungan sebelumnya. Anda tak perlu lengah lagi kerana tidak ingin melalui rasa sakit yang mengerikan itu.

Berfikir anda adalah miliknya

Berfikir bahawa pasangan adalah milik anda merupakan pola pemikiran yang sangat salah. Bila anda berfikir sebegini, tidak akan ada ruang baginya malah untuk mempunyai rakan-rakan kerja wanita. Ingat anda tidak memiliki sesiapa pun. Walaupun telah berkahwin pasangan anda mempunyai kehendak untuk memilih kawan.