Pembedahan Periodontium (Bahagian 3)


- 29 Jan 17
View 159 : Today 1

Artikel ini merupakan sambungan daripada : Pembedahan Periodontium (Bahagian 2)

Advertisement

 

Petunjuk-petujuk umum bagi pelbagai teknik pembedahan

Gingivektomi

Petunjuk jelas bagi keperluan prosedur gingivektomi ialah kehadiran poket yang dalam di kawasan supra alveolar. Di samping itu, teknik gingivectomi ini boleh digunakan untuk membentuk kontur gingiva tidak normal seperti kawah gingiva dan pembesaran gingiva. Bagi kes-kes seperti ini teknik ini dipanggil gingivoplasti.

Gingivektomi dianggap tidak sesuai dalam situasi di mana potongan yang akan membawa kepada penghapusan zon seluruh gingiva.

Ini adalah kes apabila dasar poket untuk dipotong terletak pada atau di bawah persimpangan mucogingiva. Sebagai alternatif dalam situasi seperti ini, gingivektomi serong dalaman boleh dilaksanakan (Rajah 2). Tambahan lagi, kerana prosedur gingivektomi bertujuan untuk penghapusan lengkap kedalaman poket periodontium, prosedur ini tidak digunakan di tapak periodontal di mana luka-luka infrabony atau kawah bertulang.

Pembedahan Flap dengan atau tanpa pembedahan osseous

Pembedahan flap boleh digunakan dalam semua kes di mana rawatan pembedahan penyakit periodontium diperlukan. Prosedur Flap adalah sangat berguna terutamanya di tapak-tapak di mana poket dilanjutkan melampaui sempadan mucogingival dan/atau di mana rawatan lesi-lesi bertulang dan penglibatan belahan akar diperlukan.

Kelebihan pembedahan flap termasuk:

  • Gingiva sedia ada dikekalkan
  • Margin tulang alveolar yang sedikit terdedah di mana kecatatan morfologi bertulang boleh dikenal pasti dan rawatan diberikan
  • Kawasan belahan akar terdedah, tahap penglibatan dan hubungan “gigi dan tulang alveolar” boleh dikenal pasti
  • Flap boleh di letak pada tahap asal atau berpindah kea rah apikal, sekali gus membolehkan margin gingiva dilaras kepada keadaan tempatan
  • Prosedur flap mengekalkan sel epitelium oral dan sering membuat penggunaan pembedahan dressing diperlukan
  • Tempoh selepas pembedahan adalah biasanya kurang selesa untuk pesakit jika dibandingkan dengan gingivektomi.

Kawalan rasa sakit selepas pembedahan

Untuk meminimumkan kesakitan selepas pembedahan dan ketidakselesaan bagi pesakit, pengendalian tisu semasa pembedahan perlu atraumatik sebaik mungkin. Perhatian harus diberikan semasa pembedahan untuk mengelakkan tisu flap terkoyak, untuk memastikan tulang alveolar sentiasa lembab dan memastikan liputan lengkap tisu lembut gusi pada tulang alveolar pada masa pensuturan.

Dengan prosedur pembedahan yang teliti dilaksanakan kebanyakan pesakit biasanya akan mengalami masalah selepas pembedahan yang minimum sahaja.

Pengalaman kesakitan ini biasanya terhad pada hari-hari pertama selepas pembedahan dan pada kebanyakan pesakit kesakitan boleh dikawal dengan ubat-ubat yang biasanya digunakan untuk kawalan kesakitan. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk mengenali bahawa aras tahap kesakitan adalah subjektif dan mungkin berbeza-beza antara individu.

Adalah penting untuk memberi maklumat kepada pesakit mengenai jujukan selepas pembedahan dan penyembuhan yang tidak bermasalah adalah kebiasaannya. Di samping itu, semasa fasa awal penyembuhan, pesakit perlu diarahkan untuk mengelak mengunyah di dalam kawasan pembedahan.

Penjagaan selepas pembedahan

Kawalan plak selepas pembedahan adalah pembolehubah penting dalam menentukan keputusan jangka panjang pembedahan periodontium. Apabila kawalan plak yang betul diberikan selepas pembedahan, kebanyakan teknik-teknik rawatan pembedahan yang diguna pakai akan memberi keputusan yang memihak kepada penyenggaraan periodontium yang sihat.

Walaupun terdapat faktor-faktor lain yang bersifat lebih umum yang menjejaskan hasil pembedahan (contohnya status pesakit sistemik ketika pembedahan dan semasa penyembuhan), penyakit periodontium yang berulang adalah komplikasi yang tidak dapat dielakkan, tidak kira teknik pembedahan yang digunakan, jika pesakit tidak diberikan rawatan selepas pembedahan dan penyenggaraan yang betul.

Oleh kerana penjagaan kebersihan mulut secara sendiri sering dikaitkan dengan kesakitan dan ketidakselesaan semasa fasa selepas pembedahan, penjagaan kebersihan mulut secara profesional yang kerap adalah satu cara yang lebih berkesan untuk mengawal plak berikutan pembedahan periodontium.

Dalam pengurusan serta-merta pesakit selepas pembedahan, berkumur dilakukan dengan ejen antiplak yang sesuai, misalnya bilasan sebanyak dua kali sehari dengan chlorhexidine 0.12%, adalah disyorkan.

Walaupun penggunaan chlorhexidine pada jangkamasa yang lama boleh mengotorkan gigi dan lidah, ia biasanya bukan penghalang untuk dipatuhi. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk kembali dan mengekalkan langkah-langkah kebersihan oral mekanikal yang baik secepat mungkin.

Ini adalah amat penting kerana kumuran dengan chlorhexidine, dibandingkan dengan kebersihan mulut secara mekanikal, dijangka tidak mempunyai apa-apa pengaruh ke atas kolonisasi semula plak subgingiva.

Mengekalkan kestabilan luka selepas pembedahan yang baik adalah satu lagi faktor penting yang mempengaruhi keputusan beberapa jenis pembedahan flap periodontal. Jika kestabilan luka dinilai sebagai satu bahagian penting dalam satu prosedur yang khusus, prosedur itu sendiri serta penjagaan selepas pembedahan mestilah disertakan langkah-langkah untuk menstabilkan penyembuhan luka (contohnya teknik sutur yang lengkap, perlindungan dari trauma mekanikal kepada tisu-tisu kecil semasa fasa awal penyembuhan).

Jika tisu flap mucoperiosteal di tempatkan semula dan bukannya di tempatkan ke arah apek, penghijrahan hujung lidah sel-sel epitelium gingiva akan berlaku akibat daripada perceraian antara permukaan akar dan tisu konektif yang sedang menyembuh. Oleh yang demikian, adaptasi yang ketat diantara tisu flap kepada permukaan akar adalah penting dan pertimbangan menjaga sutur ini untuk tempoh masa yang lebih lama biasanya ditetapkan antara 7-10 hari selepas pembedahan flap periodontium.

Selepas pembuangan sutur, kawasan pembedahan yang dirawat itu diirigasi dengan bahan semburan dan gigi dibersihkan dengan teliti dengan pes dan penggilap getah. Jika penyembuhan adalah memuaskan bagi dimulakan penjagaan kebersihan mulut secara mekanikal, pesakit diarahkan memberus dengan lembut di kawasan pembedahan menggunakan berus gigi yang mempunyai bristel lembut. Pada fasa awal selepas pembedahan, penggunaan berus interdental dihentikan sementara kerana risiko tisu interdental tercedera.

Lawatan ke klinik dijadualkan untuk penjagaan sokongan pada sela masa 2 minggu untuk memantau kawalan plak. Semasa fasa penyelenggaraan selepas pembedahan ini, pelarasan penjagaan kebersihan mulut secara sendiri dilaksanakan bergantung pada status penyembuhan tisu-tisu. Berpandukan piawaian kawalan plak pesakit, selang masa antara masa lawatan bagi penjagaan sokongan secara beransur-ansur boleh ditingkatkan.

Advertisement