5 Hal Yang Boleh Menentukan Kemampuan Ereksi Para Lelaki

Pada lelaki, kemampuan ereksi sangat dipengaruhi oleh samada sihat atau tidaknya gaya hidup mereka. Makin sihat gaya hidupnya, maka akan semakin berkualiti pula ereksinya. Selain boleh untuk bertahan lama di ranjang, lelaki dengan gaya hidup yang sihat juga lebih mampu untuk mempertahankan ereksinya hingga mencapai usia yang lebih tua.

Beberapa hal yang berkait rapat dengan gaya hidup yang menentukan ereksi seorang lelaki antara lain sebagai berikut, seperti yang dipetik dari Pulse, Isnin (26/6/2016).

  1. Makanan

Pola pemakanan yang tidak sihat untuk jantung, biasanya boleh mengganggu kemampuan ereksi. Sejumlah penelitian telah membuktikan bahawa pola pemakanan yang meningkatkan risiko serangan jantung juga boleh menyebabkan penyumbatan pembuluh darah ke arah zakar. Agar ereksi tidak terganggu, jauhi lemak-lemak yang tidak baik dan banyakkam pengambilan buah-buahan.

  1. Berat badan

Menjaga berat badan agar sentiasa mencapai kadar yang ideal juga penting untuk menjaga ereksi, selain tentunya menangkis pelbagai risiko penyakit. Kelebihan berat badan, apatah lagi hingga sampai menjadi obesiti, ianya boleh meningkatkan risiko diabetes mellitus jenis 2 yang mana salah satu komplikasinya boleh menyebabkan mati pucuk.

  1. Kebiasaan minum alkohol

Kebiasaan minum alkohol yang berlebihan boleh menyebabkan kerosakan pada hati dan saraf. Keadaan tersebut akan mengubah keseimbangan hormon, termasuk menurunkan hormon seksual lelaki yang diperlukan untuk mampu menberikan ereksi. Jadi kalau mahu tetap boleh mendapatkan ereksi, kurangkan atau kalau boleh hindarkan pengambilan alkohol.

  1. Bersenam

Begitu banyak penelitian yang mengaitkan gaya hidup yang tidak banyak bergerak, dengan risiko mati pucuk. Senaman jenis apapun, penting untuk dilakukan demi menjaga kemampuan ereksi. Aerobik misalnya, akan menjaga kesegaran tubuh sedangkan latihan beban akan membentuk kekuatan otot. Keduanya diperlukan dalam menjaga keseimbangan hormon seksual.

  1. Kebiasaan merokok

Jelas tercantum dalam rokok itu sendiri, asap tembakau boleh meyebabkan pelbagai jenis gangguan fungsi seksual. Mati pucuk pula merupakan adalah salah satu dari gangguan tersebut. Racun nikotin yang terkandung di dalamnya pula boleh membuatkan pembuluh darah berkontraksi, sehingga aliran darah menuju ke zakar terbantut.

Semoga perkongsian ini membantu anda untuk menjaga kesegaran tubuh di samping mengelakkan gaya hidup tidak sihat untuk memastikan anda mendapatkan ereksi yang anda harapkan.