Lelaki Dan 5 Kesalahan Fesyen Yang Perlu Dielak

Walaupun fesyen lebih sinonim dengan wanita, namun lelaki tidak wajar memandang remeh tentang fesyen. Ini kerana fesyen yang betul dapat meningkatkan imej dan penampilan individu. Jom baca 5 kesalahan fesyen yang biasa dilakukan lelaki.

Beli tanpa rujukan
Bukan mahu seksis tetapi lelaki selalunya tiada rujukan dalam menentukan gaya mereka. Akhirnya, mereka akan masuk ke kedai atau butik pakaian dan beli apa saja yang dirasakan selesa dipakai. Sedangkan, ia tidak kena dan di situlah pentingnya rujukan. Jadi, jangan malas dan cuba luangkan masa dengan membuat rujukan di Internet. Bukankah kini semuanya di hujung jari?

Warna sama
Ini perkara biasa bagi mereka yang tidak berani atau gemar mencuba. Jika hitam adalah warna kegemaran, rona pakaian itu yang akan dipakai berulang kali. Sama juga dengan warna lain dengan alasan tidak mahu keterlaluan. Jangan silap, lelaki juga boleh memakai warna terang atau pastel dengan syarat bijak menggayakannya. 

Tidak kena dengan potongan badan
Ukur baju di badan sendiri adalah ungkapan tepat bagi mengingatkan jejaka supaya lebih teliti sebelum membeli pakaian atau seluar. Meskipun bertubuh kecil, jangan pula anda memakai baju terlalu besar. Manakala, elakkan baju potongan lekap tubuh jika anda bertubuh besar atau mempunyai perut buncit. Dalam berfesyen, bukan saja perlu suai padan tetapi penting untuk sorokkan kekurangan diri!

Padanan pelik
Usaha untuk menyuai padan itu mungkin sudah ada tetapi kelihatan tidak kena kerana kurangnya pengetahuan mengenai fesyen. Langkah selamat adalah tampil bersederhana atau minta pendapat daripada teman atau kenalan perempuan yang arif. Tidak salah untuk menyuai padan tetapi biarlah hasilnya sedap mata memandang. Jangan kerana ghairah tampil bergaya tetapi akhirnya anda pula ditertawakan!

Pakai berulang kali
Ini tabiat paling sinonim dengan lelaki namun tanpa disedari, mereka sudah tergolong dalam kategori pengotor! Alasan mereka adalah pakaian itu masih bersih dan jika kita lihat, denim antara helaian yang kerap dipakai berulang kali tetapi malas dicuci. Buang tabiat ini dan cuba biasakan untuk mengganti seluar atau pakaian harian anda. Jika ada wang lebih, beli seluar baru jadi tidaklah anda pakai denim yang sama berulang kali.