Benarkah Telur Menyebabkan Kolesterol?

Telur selalu mendapat reputasi yang buruk dan selalu dikaitkan sebagai punca kepada masalah kolesterol tinggi. Disebabkan ini, ramai individu yang mengelak daripada menjadikan telur sebagai salah satu sumber makanan dalam menu harian mereka.

Namun adakah kenyataan ini benar? Kajian perubatan terbaru menunjukkan, telur bukanlah punca kepada masalah kolesterol yang tinggi dalam darah.

Telur sememangnya mempunyai kandungan kolesterol yang tinggi, tetapi ia tidak menyebabkan kolesterol dalam darah meningkat dengan banyak. Terdapat banyak kajian yang merumuskan bahawa, makan telur adalah baik untuk kesihatan kerana ia mengandungi pelbagai khasiat zat makanan yang tinggi.

Satu laporan yang diterbitkan dalam British Journal of Medicine dalam bulan Januari 2013 baru-baru ini , kajian oleh sekumpulan saintis dari Huazhong University of Science and Technology yang menganalisa semula 17 kajian tentang kaitan diantara telur dan kolesterol. Kesimpulan yang diberikan oleh mereka adalah makan telur setiap hari adalah baik dan tidak berkaitan dengan peningkatan risiko sakit jantung atau stroke kepada seseorang yang sihat.

Kajian terbaru ini menunjukkan, saranan untuk mengurangkan pengambilan telur untuk menurunkan paras kolesterol adalah sesuatu yang kurang tepat. Kajian epidemioloji yang mengkaji jumlah populasi yang besar tentang pemakanan dan kesihatan telah mendapati tiada kaitan secara lansung diantara pemakanan telur dan risiko sakit jantung.

Kajian klinikal terkawal (controlled clinical studies) yang mengkaji secara khusus memberikan peserta kajian makanan berkolesterol tinggi (iaitu telur) dan kesan kenaikan paras kolesterol dalam darah pula mendapati kenaikan paras kolesterol darah yang amat rendah dan ianya bergantung kepada faktor genetik.

Satu kajian oleh Harvard , USA yang JAMA (Journal of American Medical Association) pada tahun 1999 yang mengkaji kaitan tentang pengambilan telur dan risiko penyakit kardiovaskular. Kajian ini djalankan selama 8 tahun. Kesimpulan daripada kajian ini menunjukkan bahawa tiada bukti yang menunjukkan bahawa makan telur setiap hari menyebabkan risiko penyakit jantung dan strok kepada wanita dan lelaki.

Kesimpulan ini dibuat selepas membuat semakan dengan faktor-faktor lain seperti umur, tabiat merokok dan lain-lain faktor risiko untuk penyakit jantung dan strok. Ini adalah satu bukti kajian yang cukup kuat untuk menolak kenyataan yang mengaitkan telur sebagai faktor yang menyebabkan masalah kolesterol dan sakit jantung serta strok.

Prof. Alice Lichtenstein dari Tufts University, USA berpendapat kesimpulan dari kajian ini adalah disebabkan telur mempunyai kandungan lemak tepu yang rendah (1.6 gram dalam kuning telur) walaupun kandungan kolesterolnya agak tinggi (186mg dalam kuning telur).

Satu fenomena yang agak menarik adalah di Jepun yang merupakan negara yang paling tinggi makan telur dalam dunia iaitu secara puratanya 328 telur setahun setiap seorang di Jepun. Di negara ini paras kolesterol masyarakatnya adalah yang paling rendah dalam dunia. Ini mungkin berpunca dari tabiat pemakanan oarng Jepun yang suka makan ikan yang mempunyai kandungan omega 3 yang tinggi.

Oleh itu jika kita suka makan telur, maka kita perlu mengambil omega 3 yang lebih dengan makan ikan selalu atau mengambil suplemen omega 3. Secara umumnya pengambilan telur sebiji setiap hari adalah sihat dan tidak berbahaya kepada kesihatan.

Prof. Walter Willet dari Harvard’s School of Public Health juga berpendapat, berdasarkan kajian saintifik terkini makan telur sebiji sehari akan meningkatkan paras kolesterol yang amat kecil dan inilah punca kenapa kajian mendapati tiada kaitan secara lansung diantara pemakanan telur dengan risiko sakit jantung dan peningkatan kolesterol dalam darah.

Satu lagi kajian tentang telur dan masalah kolesterol oleh University of Connecticut, USA yang dilaporkan dalam jurnal perubatan dalam tahun 2006 juga merumuskan bahawa nasihat pemakanan untuk mengurangkan pengambilan telur tidak perlu diberikan kepada semua orang secara umum.

Ini adalah kerana bagi seseorang yang sihat, makan telur setiap hari tidak akan meningkatkan paras kolesterol dan tidak meningkatkan risiko penyakit jantung malahan makan telur setiap hari adalah sihat untuk tubuh kerana kandungan zat-zat yang tinggi didalamnya.

Walaubagaimanapun jika anda mempunyai masalah kencing manis, kolesterol yang tinggi dan tabiat pemakanan anda yang tidak sihat (seperti makan makanan segera, gula tinggi, makanan dengan lemak trans yang tinggi, makanan proses dan sebagainya) Anda perlu makan secara sihat dengan makanan berserat tinggi, makan sayur-sayuran, buah-buahan, kurangkan gula dan makan ikan .

Dengan tabiat pemakanan seperti ini, maka anda boleh makan telur setiap hari sebagai salah satu menu makanan sihat anda. Pemakanan sihat dan berseimbang masih perlu diamalkan untuk memastikan kolesterol anda terkawal dan risiko mendapat penyakit jantung, strok, darah tinggi dan kencing manis dikurangkan.

Kandungan telur yang sihat dan amat baik untuk kesihatan adalah protin dalam telur adalah protin lengkap dan mudah dihadamkan. Asid aminonya adalah dalam nisbah yang terbaik dan ia juga rendah kalori. Kuning telur mengandungi choline yang baik untuk kesihatan saraf otak dan pertumbuhan otak bayi yang sihat.

Kandungan lutein dan zeaxanthin iaitu sejenis anti oksidan yang tinggi dalam kuning telur yang lebih mudah diserap oleh usus kerana kandungan lemak dalam telur yang lebih tinggi. Ia penting untuk kesihatan mata dengan mencegah masalah katarak dan degenerasi makular yang boleh mengakibatkan masalah buta.

Kandungan vitamin D yang tinggi dalam telur juga amat baik untuk tulang yang kuat dan sihat kerana ia membantu penyerapan kalsium dari usus. Ia juga penting untuk kesihatan usus dan membantu mengawal berat badan. Lain-lain vitamin yang tinggi dalam telur adalah vitamin B2 ( Riboflavin), asid folik dan vitamin B12.

Kesimpulannya, makan telur secara sederhana adalah tabiat pemakanan yang sihat. Ia boleh membantu membekalkan vitamin dan zat-zat protin yang diperlukan oleh badan manusia. Makan telur setiap hari juga tidak akan meningkatkan paras kolesterol dan malahan ia tidak meningkatkan risiko sakit jantung dan strok. Makan telur juga boleh membantu mengawal berat badan dengan lebih baik.