Pengenalan Kepada Diet Atkins (Bahagian 2)

Tahap seterusnya, Ongoing Weight Loss, akan memperkenalkan makanan berkarbohidrat secara berperingkat, daripada hanya memakan 20 gram sehari, ditambah 5 gram setiap minggu (kepada 25 gram, 30 gram, 35 gram, etc) supaya anda tahu had toleransi karbohidrat anda.

Had toleransi kabohidrat anda ialah jumlah karbohidrat tertinggi sehari (dalam gram) badan anda boleh proses tanpa menyebabkan penambahan atau kekurangan berat badan (equilibrium state). Untuk atlit atau yang bersukan, boleh mencecah tahap 100 gram karbohidrat sehari tapi orang biasanya 40-70 gram sehari. Ada yang bermetabolisma rendah hanya pada tahap 24 gram sehari. Kaum lelaki, terutamanya yang muda akan lebih mudah membakar karbohidrat dan lemak daripada kaum wanita.

Syarat-syarat Induction

  1. Pastikan anda makan 3 kali sehari (saiz makanan biasa) atau 4-5 kali sehari (tapi portions kecil). Jangan sekali-kali malas makan sebab anda akan terasa sangat lapar nanti dan sukar nak kawal emosi dan nafsu makan. Makan malam biarlah sebelum jam 9.00pm.
  2. Makan 20 gram karbohidrat sehari sahaja. Baca label pada produk di pasaraya. Sebaik-baiknya makan makanan dari pasar seperti ayam, daging, ikan sebab kandungan karbohidratnya 0 gram.
  3. Makanan diproses di kilang selalu ditambah gula dan berkarbohidrat tinggi. Baca label tin, botol, kotak atau packet yang dibeli untuk tahu kandungan karbohidrat. Berhati-hati memilih sos dan kicap dalam botol.
  4. Jangan makan apa-apa pun yang disenaraikan dalam senarai makanan yang diharamkan di atas. Walau sepinggan nasi pun boleh menaikkan glukosa dalam badan dan menyebabkan anda ketagihan nasi dan benda-benda manis. Bersabar dan berdisiplinlah kalau nak kuruskan badan.
  5. Minum banyak air. Kalau sembelit, anda boleh mengambil psyllium husk / serat bercampur secawan air. Psyllium Husk / serat ada dijual dimana-mana farmasi dan kedai Cosway.
  6. Makanan boleh digoreng, dipanggang, direbus, disalai asalkan tidak ditambah gula dan madu.
  7. Rempah-ratus boleh digunakan asalkan asli, tak ditambah gula atau perasa tiruan.
  8. Jangan sangka makanan tertentu itu berkarbohidrat rendah. Sebiji buah pear bersaiz sederhana ada 25 gram karbohidrat, sebiji telur ayam bersaiz besar cuma ada 0.6 gram karbohidrat! Check dulu!
  9. Ambil supplement seperti spirullina dan vitamins untuk lebih menyihatkan badan lagi. Pastikan product tidak mengandungi gula atau artificial sweteener.

Contoh menu pagi:
1.Sebiji telur (rebus, goreng, tambah kicap masin / mayonis yang lulus atkins atau makan begitu saja) – 0.6 hingga 1 gram karbohidrat.
2.Sayur salad dengan serpihan keju mozarella atau olive oil sahaja – 0.5 karbohidrat.

Contoh menu tengahari:
1.Semua jenis ikan yang dipanggang – 0 gram karbohidrat
2.Ayam (boleh panggang, rebus, stim, goreng menggunakan rempahasli, tanpa gula)-0 gram karbohidrat
3.Sayur bayam / sawi – 0.2 – 1 gram karbohidrat
4.Atau makan salad sekali lagi
Boleh makan semua jenis sayur hijau kecuali kentang dan lobak.

Contoh menu malam (sebelum 9 malam):
1.Sup daging lembu, ayam asalkan tak bergula. Cukup berempah dan tambah garam.
2.Tomyam kecuali sotong atau kerang, banyakkan udang, kepingan ikan, dan ketam (ketam dari pasar, bukan crab fingers sebab karbohidratnya tinggi.) Karbohidrat Udang= 0 gram, Ketam hidup= 0 gram.
3.Daging goreng kering
4.Atau steak lembu / kambing

Snek
1.1 keping Cheddar cheese
2.atau salad ringan (seperempat / separuh saiz)
3.2 keping tauhu sumbat (isikan dgn taugeh dan timun sahaja). Boleh dimakan pagi, tengahari, petang dan malam.

Minuman:
1.Air masak/suam/ais
2.Green tea / herbal tea tanpa gula atau guna Stevia

Cara-cara Membeli Barang Mentah Menurut Atkins Diet

Bahagian daging:
1.Semua ayam, daging lembu dan kambing boleh dibeli.
2.Semua jenis ikan, udang dan ketam. Kurangkan pengambilan sotong dan kerang.

Bahagian makanan beku:
1.Berhati2 memilih sosej dan burger. Ramli burger ayam cuma ada 2.8 gram karbohidrat sekeping, Ramli daging ada 3-4 gram.
2.Elakkan sayur/salad campur dalam peket. Jagung banyak karbohidrat, beli sayur segar sahaja.
3.Frozen pizza, frozen bread, frozen kuih-muih, ice-cream dan apa sahaja makanan diproses wajib dielakkan kalau nak kuruskan badan.

Bahagian sayur dan buah-buahan:
1.Beli banyak sayuran hijau – kailan, sawi, bayam, kangkung, daun salad, etc.
2.Elakkan buah-buahan.

Bahagian makanan ringan:
1.Elakkan terus kerana jajan peket / crisps / potato snacks mengandungi trans fat yang boleh menyebabkab obesiti.
2.Jauhi gula-gula /coklat.

Bahagian makanan dalam tin:
1.Pilih tin tuna, sardin atau salmon dimasak dalam air/brine atau in oil. Jangan pilih yang dalam sos tomato sebab bergula.
2.Jangan beli buah dalam tin kerana bergula tinggi

Bahagian rempah-ratus dan perencah makanan:
1.Pilih rempah asli, bukan yang ditambah perisa tiruan.
2.Perencah makanan banyak ditambah gula dan perisa tambahan.
3.Cili boh okay, sebab 100% cili je.

Bahagian makanan dalam botol:
1.Check botol sos cili dan tomato. Tomato puree dalam tin tak bergula alternatif terbaik.
2.Beli sos Tobasco Original = 0 gram karbohidrat.
3.Worchester Sauce – check kandungan karbohidrat tak lebih dari 1 gram per serving.
4.Steak / BBQ sauce – elakkan sebab banyak gula. Guna Worchester Sauce, cili boh, rempah sebagai alternatif.
5.Mayonis – jenama Heinz paling baik sebab 0.3 gram karbohidrat per serving, atau Lady’s Choice western recipe lagi baik dari original. Elakkan low-fat Mayo.
6.Elakkan Thousand Island.

Bahagian-bahagian Lain:
1.Keju – pilih Cheddar, mozzarella, Swiss, gouda, Goat. Tak kira shredded atau satu block. Jenama Australian Dairies and Krafts okay. Pilih dalam bentuk blok daripada kepingan (slices) sebab yang berkeping lebih banyak karbohidrat (ditambah pengawet lebih).
2.Chicken / meat slice dalam packet. Baca label.
3.Elak bahagian mi, spagetti, vermicelli, macaroni.

1.) Kalau ke restaurant/gerai, boleh order steak ATAU telur omelette, ayam panggang, sup sapi, ikan/udang bakar, steam fish, steam boat, sayur-sayuran, tomyam, satay, kebab, asalkan BUKAN nasi dan roti.

2.Makanan segera
a)McDonalds – makan burger, tapi jangan makan roti bun. Makan daging burger dan sayur sahaja.
Pizza Hut – makan topping atau inti atas pizza, tapi roti pizza tu serahkan kepada mereka yang tak perlu kuruskan badan. Just makan cheese, daging, sayur – topping tu je. Pilih salad sekali.
b)KFC – makan ayam KFC tapi kulit ayam bertepung tu kasi orang lain.
c)Ayamas AyamA1 panggang – OK, tapi sos cili tu bergula so elakkan. Cicah dengan Tobasco sos atau lada hitam.

Makan di luar mudah bila amalkan Atkins cuma elakkan nasi dan roti. Boleh kenyang makan ayam, ikan dan sayur sahaja.

Selepas 2 minggu, boleh mula tambah karbohidrat ke dalam diet sedikit demi sedikit supaya badan yang dah biasa kehilangan gula tak terkejut.

Jika mampu meneruskan pengambilan makanan tanpa nasi atau roti adalah lebih baik. Jika sukar, ambil roti berserat tinggi (wholemeal) dan sedikit nasi (segenggam). Beras perang lebih digalakkan berbanding beras putih.

Bagi produk bergula tinggi dan gula putih, sebaiknya ganti dengan pemanis tiruan seperti stevia atau splenda. Atau hadkan pengambilan gula putih tidak lebih daripada lima sudu kecil sehari. Orang Melayu sekarang ramai menghidap kencing manis. Dengan cara ini adalah salah satu cara untuk elakkan sebelum terkena penyakit tersebut.

Program ini adalah diet program dengan tidak mengambil karbohidrat dan kurangkan gula. Secara dasarnya program ni tidak ketat sangat. sebab bergantung kepada keadaan orang tu, program ini boleh disesuaikan. Bahan utama untuk program ini adalah Air. Sebab dalam badan kita ni banyak kandungan airnya.

Untuk buang air yang berlebihan tu, perlu minum dengan banyaknya. Ini adalah benda yang memang orang kekadang susah nak buat, sebab malas nak sediakan air dalam kuantiti yang banyak. Anda perlu minum air yang sangat banyak untuk mengurangkan air di dalam badan. Mesti ramai yang akan mempertikaikan, kenapa kalau kita nak buang air dalam badan kena minum banyak air? bukan ke nanti lagi banyak air dalam badan.

Memang itu adalah perkara yang biasa yang kita dengar dari semua orang, namun apabila kita minum air kosong yang banyak, kita akan mengelakkan diri kita dari dehydrated atau kekeringan. Kemudian kita akan lebih kerap ke tandas untuk membuang air. Dengan kegiatan ini, banyak mineral yang kita tidak perlukan akan dibuang juga dalam proses ini. Sambil itu, kita akan secara tidak langsung akan melakukan senaman ringkas kerana perlu berulang alik ke tandas.

Ramai yang ingin diet dengan memakan buah-buahan. Namun kita perlu ingat, buah-buahan berwarna mengandungi kandungan gula yang agak tinggi jika diambil dalam kuantiti yang berlebihan. Gula yang berlebihan ini akan ditukar kepada kanji dan akan disimpan sebagai lemak jika kita tidak gunakan. Secara dasarnya, diet dengan hanya memakan buah-buahan adalah menyeksa diri, sebab kita akan lapar.

Peringatan: Jangan sekali-kali berlapar untuk menurunkan berat badan, kerana ianya tidak perlu. Apa yang penting, kita perlu seimbangkan pemakanan kita, kita perlu lihat bagaimana aktiviti harian kita, jika kita jenis yang suka bersarapan dan tidak mengambil makanan tengahari, dan silalah mulakan hari anda dengan sarapan yang agak berat supaya kita akan mempunyai tenaga untuk meneruskan kerja-kerja seharian.

Jika kita malas untuk mengambil sarapan walaupun kurang digalakkan kerana ianya akan menyebabkan kita kekurangan tenaga untuk memulakan hari kita. untuk program ini, kita akan makan seperti biasa, 3 kali sehari. sarapan, makan tengahari, dan makan malam. Tapi apa yang kita makan untuk setiap sesi adalah berbeza. Untuk makan tengahari, kita boleh makan makanan yang berat, jika anda sukakan ayam, makanlah ayam sebanyak mana pun, cuma kalau boleh buang kulit tu keran kulit adalah tidak sihat untuk kesihatan. Kalau nak makan ikan atau daging pun begitu. Lengkapkan hidangan anda dengan sumber-sumber vitamin dari sayuran atau buah-buahan.

Benda paling penting, buang tabiat suka meminum minuman ringan seperti coke, sprite, pepsi dan sebagainya, kerana minuman ini mengandungi kandungan gula yang sangat tinggi. untuk makan malam, makan makanan yang ringan, seeloknya jangan makan terlalu lambat untuk membolehkan badan kita menghadamkan makanan dan dalam masa yang sama menggunakan tenaga yang dibekalkan oleh badan kita itu.

Kepada penggemar kopi, teh atau sebagainya yang mengandungi gula. Kurangkan kegiatan ini, namun jangan sampai tak mengambil gula langsung kerana badan kita masih memerlukan gula untuk kesihatan. Walaupun sumber gula bukanlah semata-mata dari minuman sahaja, dari makanan, buah-buahan, dan pelbagai lagi.

Minum air kosong dengan banyak, kurangkan pengambilan karbohidrat, kurangkan pengambilan gula. Hentikan tabiat meminum minuman ringan seperti coke,pepsi dan lain-lain.

Tambahan kepada program tersebut, kepada sesiapa yang gemar untuk bersukan, silalah bersukan, kegiatan sukan seperti berenang, joging, berjalan dan sebagainya akan membantu untuk mengurangkan berat badan, namun ini hanya tambahan. Dengan program yang disenaraikan di atas, ada yang telah turun sehingga 30kgs dalam masa beberapa bulan sahaja, walaupun  tidak melakukan sebarang senaman.

Leave A Reply