Bagaimana Probiotik Boleh Membantu Lelaki

Probiotik adalah bakteria hidup yang menyokong kesihatan sistem penghadaman anda dengan membantu badan anda untuk memecahkan makanan. Probiotik adalah “baik” bakteria yang secara semulajadi berlaku dalam usus anda. Selain membantu badan anda memecahkan makanan, mereka juga membantu dalam pengambilan nutrien yang penting. Terdapat dua jenis probiotik yang bermanfaat untuk kesihatan penghadaman. Ini termasuk:

Bifidobacterium – Borang ini probiotik membantu mengawal sistem penghadaman. Mereka secara semula jadi tinggal di dalam usus dan juga terdapat dalam produk tenusu tertentu. Sebagai salah satu makanan tambahan yang terbaik untuk lelaki, Bifidobacterium besar untuk gangguan gastrousus seperti IBS, sembelit, cirit-birit kembara, dan banyak lagi.

Lactobacillus – Borang ini didapati secara semula jadi dalam makanan ditapai dan yogurt. Borang ini probiotik adalah lebih biasa digunakan sebagai tambahan. Ia adalah hebat untuk membantu badan untuk memecahkan dan menghadamkan laktosa, iaitu gula yang terdapat dalam susu. Laktosa adalah jika tidak sukar untuk dihadam dan menyumbang kepada kembung, gas, dan senak.

Probiotik adalah suplemen yang baik untuk mengawal sistem pencernaan dan meningkatkan penyerapan nutrien. Mereka boleh digunakan untuk menggantikan bakteria yang telah hilang di dalam usus kerana penggunaan antibiotik. Mereka juga boleh menangkis bakteria “buruk” yang kadang-kadang boleh menjajah saluran usus. Bakteria “buruk” ini, jika dibenarkan untuk overpopulate, boleh menyebabkan kembung, cirit-birit, penyakit usus, sembelit, penuaan pra-matang, keguguran rambut, jerawat, dan banyak lagi.

Bagaimana Probiotik Boleh Membantu Lelaki

Probiotik boleh mengalami masalah pencernaan yang biasa dialami oleh lelaki, termasuk refluks asid, pedih ulu hati, senak, ulser, dan banyak lagi. Mereka membantu mengawal sistem penghadaman anda dengan mengimbangi bakteria dalam usus anda. Sistem pencernaan anda adalah rumah 80% daripada sistem imun anda, yang bermaksud bahawa kesihatan pencernaan anda memainkan peranan yang besar dalam kesihatan dan kesejahteraan anda.

Menjaga sistem penghadaman anda adalah sangat penting untuk kesihatan anda. Ia adalah sangat penting untuk anda secara keseluruhan kesejahteraan pengamal kesihatan holistik memberi tumpuan kepada sistem penghadaman sebagai asas kesihatan. sistem pencernaan anda juga dipanggil “Otak kedua,” disebabkan oleh fakta bahawa ia mempunyai 100 juta neuron, yang merupakan sistem kedua paling banyak neuron-tubuh.

Cara Ambil Probiotik

Masa terbaik untuk mengambil probiotik adalah dengan makanan. Kerana probiotik adalah kultur hidup, mereka perlu kelembapan, kehangatan, dan sumber tenaga. Jika anda mengambil mereka dengan perut kosong, mereka akan mempunyai kehangatan dan kelembapan, tetapi kekurangan sumber tenaga. Apabila mereka mempunyai sumber tenaga, lebih daripada mereka akan hidup untuk menyediakan usus anda dengan manfaat kesihatan penghadaman mereka.

Kesan-kesan Sampingan Probiotik

Probiotik kadang-kadang boleh menyebabkan cirit-birit jika terlalu banyak diambil terlalu cepat. Jika anda sensitif terhadap probiotik, anda boleh mengambilnya dalam dos yang lebih kecil dan secara beransur-ansur meningkatkan dos anda. Kebanyakan orang tidak mengalami apa-apa kesan sampingan negatif dari probiotik. Walau bagaimanapun, selalu ada risiko yang terlibat supaya disarankan anda bercakap dengan doktor anda sebelum mengambil probiotik.