Pecah Batu Karang Dengan Limau Nipis Dan Minyak Zaitun

Antara cara mudah untuk meredakan sakit berpunca daripada batu karang ialah minum air limau nipis sebaik-baiknya tanpa gula. Perah sebiji limau nipis tua ke dalam secawan air mineral dan minum sukatan yang sama tiga hingga kali sehari.

Untuk nyahkan batu karang, boleh digabungkan dengan minyak zaitun. Caranya ialah ambil sesudu besar air perahan limau nipis dan sesudu besar minyak zaitun dengan empat cawan air. Mereka yang mengamalkannya melaporkan biasanya batu karang akan keluar bersama air kencing beberapa jam selepas mengambil bahan tersebut.

Sitrat dikatakan berupaya melarutkan batu karang dan minyak zaitun pula dipercayai berfungsi sebagai pelincir. Rakyat di Malaysia dan Asia Tenggara biasa minum air limau nipis. Penduduk di negara hemisfera utara pula biasa mengambil lemoned iaitu air minuman mengandungi perahan lemon segar.

Lemoned atau air limau nipis adalah dari buah-buahan sitrus semula jadi. Sebaliknya, soda diet ialah minuman yang mengandungi pelbagai bahan yang tidak semula jadi dan dikategorikan minuman terproses. Pengambilan minuman tersebut dikatakan menjejaskan kesihatan tubuh untuk jangka panjang. Manakala lemoned (paling baik tanpa gula) membawa kebaikan kepada tubuh.