Apa itu Scuba Diving? Ini anda perlu tahu sebelum mencuba

Apa itu scuba diving?

Scuba diving atau dikenali sebagai selam skuba bermaksud alat pernafasan bawah air yang serba lengkap. Seseorang yang melakukan selam skuba akan menyelam di bawah permukaan laut hingga kedalaman lebih kurang 40 meter. Semasa menyelam, scuba diver atau penyelam skuba akan bernafas melalui mulutnya menggunakan alat yang disambungkan ke tangki oksigen di punggungnya. Untuk melakukan aktiviti menyelam ini, seseorang mesti mempunyai latihan khas dan mendapatkan sijil menyelam dari agensi pensijilan yang diiktiraf di peringkat antarabangsa. Bahan latihan scuba diving terdiri daripada pelajaran di kelas, berlatih menyelam di kolam renang, dan berlatih menyelam di perairan terbuka atau laut. Sijil boleh diperoleh setelah anda membuat sekurang-kurangnya lima kali menyelam di perairan terbuka.

Risiko scuba diving yang perlu diberi perhatian

Seperti sukan lain, scuba diving juga mempunyai risiko sendiri. Bermula dari tekanan air yang mempengaruhi telinga tengah, luka dan barotrauma.

 • Tekanan air pada telinga

Masalah yang paling biasa berlaku akibat scuba diving adalah tekanan pada telinga tengah kerana tekanan air. Semakin dalam seseorang menyelam, semakin besar tekanan air di dalam badannya.

 • Luka

Terdapat juga risiko melecet dan luka. Contohnya, terkena karang semasa anda menyelam.

 • Barotrauma pada telinga bahagian dalam

Keadaan ini akan berlaku apabila anda naik ke permukaan air terlalu cepat. Gejala barotrauma termasuk pening, mual, sakit,  deringan di telinga (tinnitus), dan gangguan pendengaran. 

 • Barotrauma pada paru-paru

Barotrauma pada paru-paru terjadi disebabkan teknik bernafas yang salah ketika naik ke permukaan air. Keadaan ini boleh terjadi semasa diving kerana infection di saluran pernafasan. Sakit dada, sesak nafas dan kemungkinan pengsan merupakan antara gejala barotrauma pada paru yang dapat anda alami. 

 • Decompress

Decompress berlaku apabila anda naik ke permukaan air dengan pantas. Akibatnya, tubuh akan melepaskan nitrogen yang membentuk gelembung udara di dalam aliran darah. Gelembung udara ini dapat menyumbat saluran darah dan merosakkan tisu badan. Gejala penyakit decompress adalah termasuk sakit dada, sakit sendi, kesukaran bernafas, dan masalah membuang air kecil. 

Tips menjaga keselamatan saat anda scuba diving

Untuk meminimumkan risiko kesihatan dan menjaga keselamatan ketika menyelam, anda mesti selalu menyelam mengikut tahap pengalaman dan latihan yang pernah anda jalani. Beberapa peraturan scuba diving yang mesti diikuti termasuk:

 • Jangan menyelam bersendirian dan selalu menyelam bersama rakan penyelam;

 • Memeriksa alat scuba diving dan pastikan kesemuanya alat dalam keadaan baik;
 • Rancang jadual menyelam sebelum menyelam; dan
 • Patuhi semua arahan dan teknik menyelam yang telah diajar.

Manfaat scuba diving jika dilakukan dengan betul

Walaupun berisiko, berikut adalah sebahagian kebaikan scuba diving pada kesihatan.

 • Membina dan menguatkan otot

Semasa menyelam dan bergerak melawan arus, otot akan bekerja lebih keras. Dengan ini, kekuatan dan kelenturannya dilatih. Seperti berenang, scuba diving akan melatih otot paha dan bahu, dan membentuk postur badan yang baik.

 • Meningkatan peredaran darah

Semasa menggerakkan seluruh badan anda ketika berenang di bawah permukaan laut, scuba diving boleh menjadi bentuk latihan kardiovaskular. Aktiviti kardio akan menguatkan jantung dan melebarkan saluran darah yang membawa oksigen ke otot. Peredaran darah menjadi lebih baik.

 • Menurunkan tekanan darah

Berkaitan tekanan darah, beberapa kajian menemukan bahawa orang yang melakukan scuba diving memiliki penurunan risiko stroke dan serangan jantung. Menakjubkan, bukan?

 • Menjadi pelepas stress

Sama seperti teknik pernafasan semasa meditasi, bernafas dengan perlahan dan teratur ketika menyelam juga menimbulkan kesan yang tenang. Impak positif ini akan membantu dalam mengurangkan stres dan depresi. Jika anda tertarik untuk mencuba scuba diving, carilah pelatih yang memiliki sijil dan berpengalaman. Melakukan aktiviti scuba diving ini dengan betul caranya akan memberikan banyak manfaat sekaligus mencegah risiko yang boleh merosakkan kesihatan. Jangan lupa untuk memeriksa keadaan kesihatan anda dengan doktor sebelum melakukan aktiviti untuk menikmati scuba diving. Oleh itu, anda sudah boleh bersedia untuk scuba diving dalam keadaan kesihatan yang sihat.