10 Fakta Manis Tentang Coklat

  1. Sungai coklat sebenarnya wujud

Ya betul, kita kembali ke tahun 1971, sungai coklat terkenal di dalam filem asal Willy Wonka & the Chocolate Factory yang membuatkan Augustus Gloop hampir lemas itu diperbuat daripada 15000 gelen air dicampur dengan coklat dan krim. Dengan kesemuanya adalah krim, sungai tersebut rosak dengan cepat dan pelakon mendedahkan ia meninggalkan bau yang amat dahsyat.

 

  1. Coklat digunakan sebagai mata wang

Pada zaman Mayan biji koko digunakan sebagai mata wang kerana ia telah dianggap sebagai bernilai lebih daripada debu emas. Penanaman biji koko adalah terhad supaya nilai biji koko sebagai wang tidak akan turun.

 

  1. Coklat putih bukan coklat yang sebenar

Ya, kita semua telah ditipu. Dalam usaha untuk diklasifikasikan sebagai coklat sebenar, produk yang mempunyai mengandungi pepejal koko atau koko likor. ‘coklat’ putih mengandungi mentega koko sebaliknya. Ia dibenarkan untuk dipanggil sebagai coklat kerana peratus mentega koko EU 20, 14 peratus jumlah pepejal susu, 3.5 peratus lemak susu dan mempunyai tidak lebih daripada 55 peratus kandungan gula, dan korang boleh melabelkannya sebagai coklat putih.

 

  1. Orang eropah gemarkan coklat

Gambar di atas menunjukan White’s Chocolate House, London, c.1708. Menurut Pertubuhan Koko Antarabangsa, negara Eropah menyumbang kepada hampir separuh pengambilan coklat di dunia. Mereka menganggarkan Brit purata, Swiss, atau Jerman makan dalam lingkungan 11kg coklat setahun.

 

  1. Thorntons membuat bar coklat terbesar di dunia

Untuk meraikan ulang tahun ke-100, sebuah syarikat membuat coklat antarabangsa, Thorntons telah membuat bar coklat terbesar di dunia dengan berat memecah rekod iaitu 5,792.50kg. Ahli kakitangan Thorntons, Paul Bell berkata, “Semua kakitangan diminta untuk datang dengan idea-idea bagaimana kita perlu meraikan hari jadi ke-100 kami dan kerana Harlie and the Chocolate Factory adalah filem kegemaran saya sebagai kanak-kanak, saya segera terfikir untuk satu babak dalam filem di mana bar coklat telah jatuh dan saya fikir.  Ia akan menjadi hebat untuk melakukan sebaliknya dan membuat bar coklat terbesar di dunia.”

 

 

  1. Biskut cip coklat adalah satu kemalangan.

Pada tahun 1930, Ruth Wakefield sedar bahwa dia telah kekurangan bekalan coklat dan daripada kepingan coklat Nestle ia mencampurkannya ke dalam adunan biskut beliau, dia mengharapkan coklat untuk diserap dan menjadikan ia biskut coklat. Sebaliknya, dia secara tidak sengaja membuat biskut cip coklat, dan kemudian menjual idea tersebut kepada Nestle sebagai balasan untuk bekalan hayat coklat.

 

7.Kerepek yang dicelup dalam coklat adalah wujud

Untuk masa yang terhad sahaja, Lay telah mengeluarkan satu produk kerepek yang dicelup dalam lapisan coklat susu dan dijual Amerika. The Calgary Herald berkata kerepek mempunyai “gabungan masin-manis, bersama-sama dengan tekstur daripada coklat cair panas dan cip rangup.”

 

  1. Boleh mati jika makan terlalu banyak coklat

Coklat mengandungi tahap perangsang yang kuat yang dikenali sebagai ‘theobromine.’Keracunan teobromina boleh menyebabkan kegagalan jantung, sawan, kerosakan buah pinggang teruk dan dehidrasi. Menelan theobromine yang banyak boleh membawa maut, korang hanya perlu makan kira-kira 22lb coklat atau 40 bar Milk Dairy.

 

  1. Coklat korang mungkin mengandungi pepijat

Kebanyakan bar coklat mengandungi sekitar lapan bahagian serangga, tetapi ia masih disifatkan sebagai selamat untuk digunakan. Menurut U.S Food and Drug Administration, “kebanyakan makanan mempunyai pencemar semula jadi dalam mereka”, tetapi terdapat tahap yang disifatkan oleh FDA adalah selamat. Apa jua yang melebihi daripada 60 bahagian serangga per 100 gram coklat akan ditolak oleh FDA.”

 

10.Coklat bagus untuk seksual

Coklat mengandungi serotonin dan phenylethylamine, sejenis hormon gembira yang boleh mengubah mood menjadi lebih positif. Anda boleh menggoda pasangan anda sehingga gembira dan bersedia untuk berintimasi.