Rakyat Buat Laporan Polis Ke Atas KP dan Menteri Kesihatan

Tular di laman sosial apabila seorang lelaki bertindak membuat laporan polis ke atas Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr. Noor Hisham Abdullah dan Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr. Adham Baba.

 

Laporan polis itu dibuat oleh seorang lelaki bernama Mohd Zolkafeli bin Hasan di Balai Polis Pengerang, Johor atas dakwaan mereka berdua dan KKM enggan menggunakan sejenis ubat bernama Ivermectin bagi merawat pesakit-pesakit K.o.v.i.d yang kronik.

 

Ia dimuat naik di laman Facebook seorang individu bernama Yuseri Yusoff yang banyak menulis hantaran mempersoalkan kegagalan kerajaan dan KKM khususnya dalam menangani pandemik Corona ini.

 

 

Dalam laporan polis tersebut, Mohd Zolkafeli menyatakan telah banyak pihak berkaitan dengan perubatan menasihati KKM supaya menimbangkan penggunaan Ivermectin dalam rawatan pesakit K.o.v.i.d.

 

Ivermectin dicipta oleh Professor Emeritus Ōmura Satoshi daripada bacterium Streptomyces avermitilis yang menghasilkan compound avermectin.

 

Beliau yang juga seorang microbiologist, merupakan penerima Nobel Prize for Physiology or Medicine tahun 2015. Ribuan kajian beliau terhadap jenis-jenis tanah menemukan bacteria yang baik boleh membantu kesihatan tubuh badan manusia.

 

Kini Ivermectin telah digunakan selama 30 tahun sebagai ubat anti-parasitic , anti-microbial & anti-viral. Di tengah┬▓ pandemic ini banyak kes pesakit last stage Covid menunjukkan respons positive setelah menggunakan 1 dos Ivermectin.

 

Ivermectin berpotensi sebagai solusi alternatif rawatan yang therapeutic di samping tiada kesan sampingan. Sudah banyak pakar daripada Malaysia sendiri yang support penggunaan Ivermectin bagi menangani situasi lambakan kes di Hospital.

 

 

Antaranya pakar seperti Pengarah Perubatan, Universiti MAHSA, Profesor Dr Mustafa Ali Mohd yang menjelaskan bahawa Ivermectin selamat dan lebih murah kos berbanding ubat lain.

 

Keberkesanan Ivermectin sudah diakui oleh lebih 30 negara di seluruh dunia dalam rawatan terhadap K.o.v.i.d dan antaranya adalah negara India yang telah menunjukkan penurunan dalam kes positif.

 

Sama ada kebetulan atau tidak, selepas laporan polis tersebar, Noor Hisham mengumumkan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan Institut Penyelidikan Klinikal (ICR) memulakan ujian klinikal bagi mengkaji kesan penggunaan Ivermectin bagi merawat pesakit Covid-19.