DAP Sokong Najib Dalam Isu Pulau Batu Puteh

Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang P Ramasamy bersetuju dengan kenyataan bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, bahawa Tun Mahathir Mohamad bertanggungjawab atas kehilangan Pulau Batu Puteh kepada Singapura.

Najib melalui Facebooknya bertanya siapakah yang menasihati Mahathir supaya menarik balik permohonan semakan kes berkenaan setelah Pakatan Harapan (PH) berjaya merampas Putrajaya tiga tahun lalu.

Catatnya, kerajaan PH menulis kepada Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) untuk menarik balik permohonan itu pada 28 Mei 2018. Semakan kes itu difailkan pada Februari 2017 oleh kerajaan Barisan Nasional (BN).

Ramasamy berpendapat, PH sepatutnya merayu keputusan terdahulu ICJ. Mahathir diberi nasihat yang salah bahawa Malaysia tidak berpeluang memenangi rayuan itu dan bahawa kos rayuan terlalu tinggi.

Bukan terletak pada kerajaan PH mahupun Mahathir untuk membuat keputusan menentang rayuan tersebut atas alasan tiada peluang menang.

Mereka sepatutnya membiarkan ICJ atau Mahkamah Rayuan membuat keputusan mengenai rayuan itu. Mana tahu, Malaysia mungkin menang. Ramasamy berkata, mengapa hal ini dirujuk kepada ICJ dari awal masih menjadi misteri.

Mahathir mesti menjawab persoalan mengapa perkara ini dirujuk bersama kepada ICJ sedangkan ada jalan diplomatik lain yang boleh diambil.

Memandangkan Singapura mendapat banyak manfaat daripada hubungan jangka panjangnya dengan Malaysia, ini dapat digunakan secara diplomatik untuk mendapatkan pulau tersebut.

Ramasamy diberitahu, walaupun Malaysia mempunyai kes yang kuat dan mungkin dapat menang, fakta yang dibentangkan tidak kukuh dan tidak kompeten. Mahathir mesti bertanggungjawab atas kegagalan besar ini.

Kerajaan telah menubuhkan pasukan petugas untuk mengkaji kes Pulau Batu Puteh. Pasukan petugas berkenan akan meminta pandangan pakar undang-undang antarabangsa mengenai permohonan menyemak semula keputusan ICJ.

Bagaimanapun, Ramasamy ragu-ragu pasukan petugas “yang ditubuhkan secara terburu-buru” itu dapat mengatasi masalah tersebut.

“Pasukan petugas mengenai Pulau Batu Puteh nampaknya bermotifkan politik berbanding benar-benar mahu menangani isu ini,” katanya.

Pulau Batu Puteh menjadi rebutan antara Malaysia dan Singapura, di mana jarak dari titik terdekat Malaysia hanya 14.3km (7.7 batu nautika) dari Tanjung Penyusop, Mukim Pangerang, Johor manakala jarak dari titik terdekat Singapura ialah Cangi iaitu 46km (25 batu nautika).

Kegagalan Malaysia mempertahankan Pulau Batu Puteh bermakna kedaulatan negara ini juga gagal dilindungi.