Surirumah Diheret Ke Mahkamah Kerana Peras Ugut Suami

Mahkamah Majistret di Kota Bharu mendengar satu pertuduhan seorang suri rumah yang memeras ugut suaminya dengan mengambil wang tunai RM13,000 pada September lalu.

Alimi Wahidah Shamsul, 33, yang dituduh, membuat pengakuan tidak bersalah selepas kertas pertuduhan dibacakan di hadapan jurubahasa di hadapan Majistret Muhammad Fitri Mokhtar.

Mengikut pertuduhan, ibu anak dua itu didakwa dengan niat jahat telah melakukan pemerasan terhadap suaminya, Mohd Yasin Junus, 60, dengan cara mengambil wang tunai sebanyak RM13,000 sebagai cagaran sehingga membawa ketakutan kepada mangsa.

Perbuatan itu dilakukan di sebuah bilik hotel di Kota Bharu jam lebih kurang 6.19 petang, pada 21 September 2021.

Kesalahan itu didakwa mengikut Seksyen 384 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga 10 tahun atau denda atau sebat atau dengan mana-mana dua daripada seksaan itu.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Nazuha Mohd Nasir dan tertuduh diwakili peguam dari Yayasan Bantuan Guaman Kebangsaan (YBGK), Ariyani Mohd Amin.

Terdahulu, Nazuha menawarkan tertuduh diikat jamin RM10,000 dengan seorang penjamin.

Bagaimanapun, Ariyani merayu supaya mahkamah mengurangkan jaminan kepada wanita itu kerana menjaga dua anak yang masih bersekolah dan ibu yang uzur.

Mahkamah membenarkan tertuduh diikat jamin sebanyak RM4,000 dengan seorang penjamin dan syarat tambahan tidak mengganggu saksi pendakwaan serta perlu melapor diri di Balai Polis Kota Bharu pada setiap bulan.

Mahkamah menetapkan 19 Disember depan sebagai tarikh sebutan semula kes.