Syed Saddiq Dan Kereta Plat VCL 1

Seorang usahawan muda, Aliff Ahmad telah membuat hantaran di akaun Facebooknya, mempersoalkan satu gambar Syed Saddiq dilihat keluar dari sebuah kereta mewah yang tular di laman sosial.

“Hari ni ramai pula tanya aku siapa pemilik plate VCL 1 yang ditangkap bersama Syed Saddiq. Adakah milik Syed Saddiq? Kalau milik Syed Saddiq macam tak logik. Harga plate tersebut paling kurang RM150,000 tak lari. Lagipun, kan Syed Saddiq potray diri dia sebagai seorang politikus muda yang zuhud tak ambil kesempatan yang diberikan oleh kerajaan.

VCL 1 ini dikeluarkan pada September 2018, lebih kurang 4 bulan selepas PH menang PRU 14. Dilaporkan ia dikeluarkan untuk kakitangan kerajaan. Tapi, daripada laporan yang aku terima melalui SCRUT Analytica, ia bukan milik Syed Saddiq.

Ada yang bagitahu VCL 1 tu diberikan kepada Syed Saddiq sebagai privilage. Pelik pula yang tua-tua tak minat no 1, kan? Saddiq pula yang berminat. Malangnya ia milik orang lain. Bagaimana orang ini boleh dapat VCL 1 ini.

Siapa pemilik dia?

Nama pemilik VCL 1 ini ialah LIM HOOI SEAN, perempuan, lahir tahun 1996. Anak tycoon kot. Korang boleh Google dan SCRUT sendiri.

Cuma aku tertanya-tanya, kenapa Syed Saddiq naik kereta dia? Adakah gopren Saddiq, atau proxy Saddiq, atau Saddiq dibela ayah gadis tersebut. Bagaimana VCL 1 boleh ke tangan gadis tersebut?

Entahlah. Korang fikirlah sendiri.

Beberapa hari lalu, ramai yang suruh aku masuk politik. Aku jawab aku belum layak. Sebab aku tak kaya lagi. Pada aku, nak jadi politikus ni kena ada duit sendiri, self made, experience real hustle di bawah dan paling penting tak boleh dibeli atau dibela oleh tycoon-tycoon.

Jadi korang yang suruh aku masuk politik tu, doakan aku jadi billionaire lah. Barulah kalau aku naik W1 pun, kau tau aku beli sendiri. Kau check pun, memang nama aku. Gaji dan segala elaun, aku pulang balik kepada rakyat marhaen. Baru cool!

Kah kah kah!

Namun hantaran asal yang dikongsi Aliff telah dipadam Facebook dan hanya boleh diakses di laman sesawang peribadinya, Siapakah Pemilik VCL 1

Kemudian, Aliff menaikkan hantaran baru di Facebook mengenai status pemilikan VCL 1.

Syed Saddiq pernah membuat hantaran di akaun Twitter, mendakwa menolak keistimewaan AP kereta mewah yang ditawarkan kepada Ahli Parlimen.