5 Cara Elak Hidap Penyakit Kronik Di Usia 30an

Penjagaan kesihatan yang lebih optimum adalah perlu apabila usia meningkat setiap tahun untuk memastikan urusan seharian berjalan lancar.

Terutamanya apabila mencecah usia 30an, mungkin individu merasai badan lebih cepat letih, kekuatan otot mula merosot dan tidak lagi fleksibel berbanding pada usia muda.

Meskipun proses penuaan tidak dapat dielakkan, ia tidak wajar digeruni, sebaliknya dihadapi dengan gaya hidup dan diet yang sihat untuk mengelakkan penyakit kronik pada fasa ini.

1. Cakna kesihatan tubuh
Usia 30an juga dianggap masa tepat untuk memulakan saringan dan pemeriksaan kesihatan berkala. Ini kerana pelbagai penyakit gaya hidup mungkin akan mula menunjukkan tanda, khususnya jika anda mempunyai sejarah keluarga penyakit barah, diabetes, penyakit jantung. Malah, kajian menunjukkan penghidap penyakit kritikal, khususnya mereka yang berada lama di hospital, berisiko mengalami kehilangan otot yang ketara, kelemahan tulang dan otot yang menjejaskan keupayaan fizikal.

2. Protein yang mencukupi
Seiring peningkatan usia kerana protein mempengaruhi segala aspek kesihatan, pergerakan, keseimbangan, postur, kekuatan dan tenaga. Protein komponen penting untuk sel badan dan berfungsi menghasilkan hormon, enzim, darah, antibodi, kulit, tulang serta otot. Jadi, sasarkan pengambilan sekurang-kurangnya 52 gram protein setiap hari daripada sumber haiwan rendah lemak seperti ayam, makanan laut, atau telur atau gabungkan protein tidak lengkap dari sumber seperti kekacang, sayur-sayuran, dan biji-bijian dalam setiap hidangan. Membahagikan pengambilan protein kepada tiga porsi dan di setiap hidangan utama juga dapat membantu meningkatkan kekuatan otot.

3. Tidur yang mencukupi
Pastikan anda mendapat tidur mencukupi sekurang-kurangnya tujuh hingga lapan jam setiap malam. Menurut kajian, tidur yang mencukupi dapat mempertingkatkan emosi, menguruskan berat badan dan menjadikan jantung lebih sihat.

4. Lakukan senaman
Pada usia 30an, individu sangat digalakkan untuk bersenam bagi meningkatkan jisim, kekuatan otot, mengurangkan tekanan dan risiko penyakit kronik seperti penyakit jantung dan diabetes. Yoga dan meditasi ringan juga boleh memupuk rutin serta tingkatkan tahap aktiviti secara beransur-ansur.

5. Ambil makanan tambahan
Meskipun, mendapat nutrien mencukupi melalui makanan, namun bukan mudah mendapat kuantiti yang tepat setiap hari. Jika sukarmemenuhi saranan nutrien harian seperti vitamin D, Omega-3, kalsium atau protein, dapatkan rundingan doktor mengenai pengambilan suplemen atau nutrisi khusus. Banyak produk sedia diminum yang ideal untuk memenuhi keperluan protein harian dan kaya dengan vitamin dan mineral penting bagi memelihara paras tenaga dan kesihatan.