1MDB – Sampai Bila Zeti Harus Kunci Mulut?

Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz sentiasa kelihatan tenang dan bijak, tidak sehelai pun rambutnya ya g tidak terurus walaupun dia memecahkan siling kaca sebagai wanita pertama menerajui Bank Negara.

Tetapi imej yang sempurna itu mungkin dalam bahaya terhancur kerana ribut api kontroversi yang menimpa sekitar Zeti, suaminya dan anak lelaki mereka.

Riuh berhubung dakwaan keluarganya terlibat dalam skandal 1MDB semakin kuat selepas Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengesahkan RM65 juta wang berkaitan 1MDB telah diperoleh daripada syarikat Singapura yang dimiliki oleh “suami kepada bekas gabenor Bank Negara. “.

Tiada nama disebut tetapi semua orang tahu siapa dia.

Selain itu, ketua jenayah komersial Bukit Aman Komisaris Datuk Zainuddin Yaacob telah, pada Mac, mengesahkan bahawa suami Zeti Datuk Dr Tawfik Ayman, sedang disiasat kerana pengubahan wang haram.

Pengumuman itu mencetuskan kesan berantai, dengan orang ramai menggesa penyiasatan penuh terhadap Zeti.

Terdapat juga kritikan mengapa siasatan mengambil masa yang lama selepas Menteri di Jabatan Perdana Menteri yang bertanggungjawab terhadap undang-undang, Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar, memaklumkan kepada Parlimen bahawa polis mengetahuinya pada 2019 dan masih menyiasat.

Kemudian ada komen mencengkam Tan Sri Tommy Thomas bahawa isu Zeti adalah “pengetahuan umum”.

Thomas, yang merupakan peguam negara dari 2018 hingga 2020, berkata dia tidak bertindak ke atasnya kerana siasatan masih dijalankan ketika itu.

Dakwaan itu membabitkan institusi kawal selia utama Malaysia, dan jika benar, boleh menjadi skandal besar berkaitan 1MDB seterusnya selepas yang menjatuhkan Datuk Seri Najib Razak.

Pihak berkuasa Singapura telah memaklumkan Bank Negara seawal 2015 – dan sekali lagi pada 2016 – mengenai transaksi mencurigakan daripada akaun yang dikaitkan dengan ahli perniagaan buruan Jho Low ke dalam sebuah syarikat milik suami Zeti dan salah seorang anak lelaki mereka. Kira-kira setahun selepas itu, Zeti bersara daripada Bank Negara.

Rasuah dan ahli politik telah menjadi agak seperti cinta dan perkahwinan, tetapi ia adalah sesuatu yang lain sama sekali apabila kes itu membabitkan ketua bank pusat. Ia juga menjejaskan kredibiliti badan kawal selia.

Terdapat juga gesaan untuk Suruhanjaya Siasatan Diraja supaya tindakan boleh diambil untuk meletakkan institusi kewangan itu kembali pada kedudukan yang sepatutnya.

Ahli Parlimen Subang Wong Chen berkata bahawa jika Zeti melakukan tugasnya tanpa rasa takut atau pilih kasih, skandal 1MDB mungkin dapat dibendung dengan lebih baik.

Wong berkata, pendedahan bahawa suami Zeti telah menerima RM65 juta wang 1MDB menimbulkan persoalan sama ada kegagalan untuk bertindak ke atas laporan ini “disebabkan oleh tekanan politik atau konflik kepentingan”.

“Tindakan tegas mesti diambil supaya pada masa hadapan, penjawat awam kanan akan dihalang daripada bersekongkol dan menutup mata terhadap skandal yang dilakukan oleh orang yang berkuasa,” kata ahli politik PKR itu.

Suara Wong menyerlah kerana kesunyian yang memekakkan telinga di pihak penyokong kebenaran dan keadilan biasa.

Belum ada bisikan daripada orang seperti Lim Kit Siang DAP, Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim atau bekas ketua Bersih Datuk S. Ambiga.

Paling penting, di manakah Tun Dr Mahathir Mohamad? Dia adalah orang yang menjelaskan isu 1MDB kepada orang awam dalam satu perkataan – kleptokrat. Dan ia berfungsi dengan baik.

Bekas menteri Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek menggelarnya sebagai “berdiam diri golongan anti-kleptokrat”.

Dr Mahathir menyentuhnya secara ringkas dalam temu bual dengan sebuah portal berita tetapi apa yang dikatakannya mungkin boleh disimpulkan dalam beberapa perkataan: “Saya tidak tahu.”

Apa lagi yang boleh dia katakan? Bekas perdana menteri itu sangat terjejas. Bagaimanapun, beliau telah melantiknya ke Majlis Orang Ternama dan dilantik sebagai pengerusi Perbadanan Nasional Bhd yang berprestij.

Pemimpin Pakatan Harapan harus bersuara dan mempertahankan Zeti jika mereka percaya dia berada dalam keadaan jelas.

Mereka juga harus mengambil pendirian jika mereka berpendapat bahawa langkah pembetulan diperlukan. Ia akan membantu mereka mendapatkan semula tahap moral yang tinggi.

Berdiam diri selektif hanya akan mendorong lebih ramai rakyat Malaysia yang berfikiran betul hilang kepercayaan terhadap perubahan politik.

Ia memberi gambaran bahawa ahli politik adalah sama, benar tentang rasuah dan salah laku hanya apabila ia melibatkan lawan mereka. Tetapi jika yang zalim memihak kepada mereka, maka ahli politik adalah seperti tiga monyet yang melihat, mendengar dan tidak bercakap jahat.

Pada awal tahun ini, Zeti mengeluarkan kenyataan mempertahankan keluarganya daripada semua tuduhan itu.

Dia mengecam “laporan media tidak benar” yang mengaitkan dia dan keluarganya dengan dana 1MDB dan berkata dia telah memberi pihak berkuasa penyiasat kerjasama penuh dan maklumat yang diperlukan.

Penafiannya, bagaimanapun, gagal menahan seruan untuk mendapatkan jawapan dan cerita itu masih berlaku.

Sebagai contoh, pendedahan SPRM dan polis baru-baru ini telah menyebabkan Najib memohon agar Mahkamah Rayuan mendengar bukti baharu berkaitan peranan Zeti dalam kemelut 1MDB.

“Saya fikir masalah undang-undangnya adalah terhad tetapi dakwaan itu, sama ada benar atau tidak, meletakkan reputasinya dalam cahaya yang mengerikan. Ia tidak mudah untuknya dan ia menyedihkan bahawa ia telah berlaku selepas apa yang sebaliknya merupakan kerjaya yang terkenal, ” kata seorang peguam yang berpangkalan di Kuala Lumpur.

Zeti mempunyai silsilah yang sempurna dan dia adalah pelopor generasinya. Pihak berkuasa harus meningkatkan siasatan mereka dan memutuskan sama ada terdapat kes untuk diteruskan.

Penangguhan itu tidak adil kepada semua orang, sama ada Zeti atau keluarganya, institusi yang pernah diwakilinya atau pun kepada usaha Najib untuk perbicaraan yang adil.

Sumber – https://www.thestar.com.my/opinion/columnists/analysis/2021/12/04/the-mysterious-case-of-zeti-and-her-husband