- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
Sihat5 Keburukan Jika Isteri Anda Kurang Tidur

5 Keburukan Jika Isteri Anda Kurang Tidur

Percayalah, sejak bayi pertama anda lahir, isteri anda tidak lagi mendapat kebebasan untuk tidur sepuasnya seperti zaman bujang dahulu. Malah, ada yang telah mengalami kesukaran tidur sejak mengandung lagi.

Walaupun isteri anda duduk seharian di rumah, anda mesti akan mendengar keluhan “Mana ada masa nak tidur…” kerana menjaga bayi memerlukan perhatian yang amat khusus.

Selain itu, mereka juga perlu mengurus rumah tangga dan melakukan kerja lain yang biasanya hanya boleh dibuat dengan tenang sewaktu bayi sedang tidur

 

sebab-kenapa-bayi-menangis.

“Apehal ‘moody’ sangat ni… Nak kata ‘period’ pun tak jugak. Aduhai, pening betul dengan isteri aku ni. Apalah salah aku agaknya.”

Kalau isteri anda berkelakuan aneh atau ‘garang’ semacam, kemungkinan besar dia tak cukup tidur.

 

5 PERKARA YANG AKAN BERLAKU BILA SI IBU TAK CUKUP TIDUR

Sebuah penemuan mendapati sejak lahirnya si kecil, ibunya akan kekurangan tidur sebanyak 1.5 jam setiap malam. Bukan itu saja, waktu tidur mereka juga terpaksa berubah dan disesuaikan dengan waktu tidur bayi.

Walaupun nampak remeh, tapi ia adalah masalah kronik melanda hampir setiap ibu di seluruh dunia. Antara kesan yang dapat diperhatikan adalah:

1. EMOSI TERGANGGU

pregnancy-emotions-300x200

Kekurangan tidur amat berkait rapat dengan ‘mood’ atau emosi seseorang.

Jadi, tak hairanlah isteri anda boleh bertukar menjadi ‘monster’ bila tak cukup tidur. Pantang ditegur, ada saja yang akan diungkit.

Lebih menakutkan, wanita lepas bersalin ini turut berisiko untuk mengalami tekanan mental postpartum yang digelar sebagai ‘meroyan’.

2. KURANG ‘ALERT’

tak-cukup-tidur-2

Wanita akan jadi kurang responsif, pelupa, cuai, dan ‘blur’ apabila kita bercakap dengan mereka.

Ini bukanlah sesuatu yang diengajakan. Tetapi inilah kesan terhadap otak yang kekurangan tidur.

Bukankah bahaya jika seseorang wanita terpaksa menjaga anak kecil dalam keadaan ini?

 

3. RISIKO OBESITI

tak-cukup-tidur-3

Menurut penelitian daripada Harvard Medical School, kekurangan tidur mempunyai kaitan rapat dengan peningkatan berat badan.

Ini kerana, kekurangan tidur akan menyebabkan stres, lalu merendahkan paras hormon leptin dan merangsang penghasilan ‘ghrelin’, iaitu sejenis perangsang selera makan.

Bukan itu saja, kekurangan tidur juga menyebabkan tubuh anda memproduksikan lebih banyak insulin selepas makan, di mana ia akan meningkatkan penyimpanan lemak dan mendedahkan kepada risiko diabetes type 2.

 

4. SISTEM PERTAHANAN BADAN MENJADI LEMAH

isteri-sakit-demam-panas-fever

Apabila anda tidur, sistem imun anda akan menghasilkan antibodi dan sel yang berupaya melawan virus serta bakteria.

Maka, salah satu kesan kekurangan tidur yang boleh diperhatikan adalah badan isteri anda akan kerap sakit dan lambat pulih.

Kesan jangka panjang akan menyebabkan penyakit yang lebih kronik seperti sakit jantung atau darah tinggi.

 

5. TIDAK MAHU ‘BERSAMA’ SUAMI

tak-cukup-tidur-1

Sebuah kajian mendedahkan bahawa lebih 70% daripada wanita lepas bersalin mengakui bahawa kurangnya tidur menjadikan mereka tidak terangsang apabila ‘bersama’ suami.

Hal ini menjejaskan hubungan rumah tangga dan boleh membawa kepada masalah yang lebih serius seperti kehadiran orang ketiga.

DAPATKAN TIDUR YANG BERKUALITI

Asian couple sleeping in bed

Walau apapun alasannya, kita sebagai suami isteri seharusnya saling membantu untuk menyesuaikan diri dalam menjaga bayi dan menguruskan rumah.

Tidur berkualiti ini tidak semestinya dinilai dari segi panjangnya masa. Tetapi, cukuplah beberapa jam dalam keadaan nyenyak dan tidak terganggu dengan anak menyusu, melayan anak menangis, atau menyediakan keperluan rumah yang lain.

Risiko kekurangan tidur atau ‘sleep deprivation’ ternyata akan membawa masalah yang buruk, tak kiralah kepada wanita mahupun lelaki.

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme