9 Tips Menggunakan “Aircond” Dengan Bijak Serta Menjimatkan!

Zaman sekarang boleh dikatakan setiap rumah mempunyai penyaman udara atau dalam bahasa inggerisnya aircond. Bukan sebab kaya, tetapi ia sudah menjadi suatu keperluan, lebih-lebih lagi ketika cuaca panas.

Walaupun penyaman udara boleh menyejukkan udara di dalam rumah anda, perlu diingat ia juga boleh mengeringkan poket anda dengan bil elektrik yang melambung! Menurut statistik SuruhanJaya Tenaga ia menyumbang kepada  50%-60% penggunaan tenaga elektrik bulanan.

Jadi, cuba ikuti tips-tips di bawah untuk anda menjadi pengguna penyaman udara yang bijak:

1. Gunakan penyaman udara ketika cuaca benar-benar panas sahaja, seboleh-bolehnya gunakanlah kipas di rumah kerana kipas lebih menjimatkan. Tetapi kalau dah cuaca panas sangat di luar, barulah gunakan aircond.

2. Elakkan daripada melaraskan suhu penyaman udara di tahap terendah, iaitu 16 atau 18 darjah celcius. Sebolehnya selaraskan ia sekitar 23-25 darjah celcius sahaja mengikut keperluan. Setiap 1 darjah celcius penurunan suhu telah meningkatkan 10% penggunaan elektrik anda.

shutterstock_75785626

 

3. Matikan penyaman udara jika tidak digunakan, jika anda rasa nak keluar ke mana-mana dalam tempoh yang lama, matikan penyaman udara anda untuk mengelakkan pembaziran. Lagipun, membazir itukan amalan syaitan.

4. Setkan timer atau sleep mode, biasanya kalau anda hanya gunakan penyaman udara sekitar sejam ke dua jam sahaja ketika hendak tidur. Selebihnya, suhu pada waktu malam akan menurun dan anda dah tak perlukannya lagi. Jadi, setkan timer sekitar waktu yang anda perlukan sahaja dan gunakan kipas selepas itu.

Sleep_Mode

5. Tutup semua pintu dan tingkap ketika menggunakan penyaman udara, pastikan tiada lubang udara yang terbuka ketika menggunakan penyaman udara untuk mengelakkan ruang lambat sejuk dan menggunakan tenaga elektrik yang banyak.

6. Bersihkan penapis penyaman udara, ini adalah perkara yang sangat mudah tetapi ramai yang malas nak buat. Anda hanya perlu keluarkan penapis penyaman udara anda, kemudian cuci habuk yang tersekat. Kalau dah nampak lama, tukar sahaja yang baru dan anda boleh dapatkannya di kedai elektrik.

DIY cara servis membersih buka aircond sendiri murah (1)

7. Selalu servis penyaman udara, ramai yang anggap servis penyaman udara ini mahal dan tidak perlu, padahal servis ini perlu untuk nak kekalkan operasi penyaman udara di tahap optima. Servis bukannya sebulan sekali. Setahun sekali dah memadai sebenarnya.

8. Tukar penyaman udara yang lebih 10 tahun, kerana penyaman udara yang terlebih usia tidak lagi beroperasi dengan elok. Dengan kata lain, elektrik guna banyak, tapi bilik tak sejuk pun!

9. Beli penyaman udara yang ada logo Energy Star, logo Energy Star ini menunjukkan barang elektronik tersebut adalah lebih menjimatkan dan lebih cekap dalam penggunaan elektrik.

logoenergystarjimatelektrik6

Jadilah pengguna yang bijak!

 

 

Latest article

More article