Hubungan Seks Bagi Pesakit Kencing Manis Atau Mati Pucuk

Perkahwinan anda sudah sempurna dan saling melengkapi apabila kemahuan zahir dan batin suami isteri di penuhi secara seimbang. Dari semua aspek, keperluan seks sering mempengaruhi keharmonian hubungan lelaki dan wanita.

Hal ini berlaku bukan hanya kepada pasangan suami isteri yang sihat malahan bagi mereka yang menderita penyakit kencing manis (diabetes).

Seks juga penting bagi pesakit kencing manis agar perkahwinan sentiasa sejahtera dan selamat. Jadi, bagaimana pesakit kencing manis menikmati hubungan seks?

Penyakit kencing manis atau pun diabetes, merupakan penyakit yang boleh dihidapi oleh wanita mahupun lelaki. Ia berlaku akibat daripada produksi hormon insulin tidak dapat berfungsi dengan baik di dalam tubuh badan.

Insulin membantu metabolisme tubuh manusia untuk mengubah glukosa dalam dalam menjadi tenaga untuk digunakan seharian. Glukos dalam darah pesakit kencing manis gagal diubah kepada tenaga sehingga sebahagiaan darinya terbuang menjadi air kencing.

Oleh kerana masalah kencing manis, pesakit biasanya tidak mampu untuk melakukan hubungan seks seperti sebelumnya. Masalah ini disebabkan kegagalan seseorang lelaki untuk mengekalkan ketegangan zakarnya. Perkara ini juga disebut mati pucuk.

Kepuasan seks sesebuah pasangan tidak akan tercapai sekiranya suami mengalami mati pucuk atau dalam bahasa perubatan dikenali sebagai “erectile dysfunction”.

Anda mempunyai pilihan samada ingin membiarkan sahaja penyakit kencing manis anda menjadi penghalang untuk tidak melakukan hubungan seks bersama pasangan atau anda ingin meneruskan kehidupan seks normal anda yang hebat seperti sebelumnya.

Berikut kami berikan cara-cara untuk pesakit kencing manis untuk menikmati seks seperti insan normal yang lain.

1. Mengambil Ubat Atau Supplement Herba

Botol melintang

Langkah pertama dan paling utama ialah mengambil ubat yang disarankan oleh doctor. Cara yang paling biasa dilakukan ialah dengan menyuntik hormon insulin ke dalam tubuh badan. Pemeriksaan secara teratur oleh doktor mampu merawat masalah menurunnya fungsi organ seksual anda.

Ubat yang berasaskan herba terutama yang terdiri daripada Tongkat Ali dan Ubi Jaga  juga dapat membantu menyelesaikan masalah kencing manis yang boleh menyebabkan mati pucuk. Diamalkan secara tradisional oleh nenek moyang dan telah terbukti yang herba tersebut dapat membantu masalah mati pucuk untuk mengawal tahap kencing manis.

2. Amalan Gaya Hidup Sihat

Selain rawatan insulin pesakit kencing manis juga perlu untuk mengamalkan gaya hidup yang sihat dan kehidupannya. Diet yang dilakukan perlulah seimbang iaitu rendah gula dan karbohidrat dan menggantikan dengan sayuran. Cara lain menikmati seks yang sempurna ialah dengan melakukan senaman 3-5 kali seminggu. Ini dapat mengurangkan kegemukan badan, melancarkan aliran darah dan iajuga dapat mengaktifkan hormon seksual.

3. Mengelakkan Budaya Tidak Sihat

Elakkan daripada merokok, minum alcohol dan penyalahgunaan dadah. Ia bukan sahaja berbahahaya untuk pesakit kencing manis malahan tidak bagus untuk kesihatan secara umumnya. Pengambilan alcohol yang berlebihan akan meningkatkan kadar gula di dalam tubuh badan dan ini menyebabkan gangguan fungsi seksual bagi pesakit diabetes. Bila keadaan ini tidak terkawal akan memburukkan lagi proses pengubatan kencing manis.

Merokok juga membahayakan kepada pesakit kencing manis kerana didalam sebatang rokok terdapat banyak bahan kimia beracun yang boleh menyebabkan saluran darah tersumbat. Ini akan menyebabkan pelbagai gangguan fungsi seksual seperti mati pucuk, cepat pancut dan kemandulan.

4. Aktif Melatih Fungsi Organ Seksual

Untuk pesakit diabetes anda harusah melatih organ seksual ataupun zakar dengan lebih teratur. Lakukan senaman stimulasi seksual dengan kerap dan boleh gunakan pam zakar yang mampu memberikan anda zakar yang berfungsi seperti sediakala.

Pam zakar ini bukan sahaja sebagai latihan senaman zakar tetapi turut disediakan cincin untuk anda menegangkan zakar untuk bersetubuh dengan sempurna. Lakukan senaman zakar iaitu dengan mengepam terlebih dahulu zakar anda sebelum bersama pasangan anda.

Jangan biarkan masalah kencing manis menjadi penghalang kepada kehidupan seks anda yang sihat kerana kini sudah ada pelbagai alternatif untuk menyelesaikan masalah kencing manis untuk melakukan seks bersama isteri tersayang.

Latest article

More article